ειπα να σχοληθω με την ποντιακη κουζινα και ξεκινησα απο τα ευκολα!!
Υλικά:
1 ποτήρι του νερό ελαιόλαδο
6 ½ κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
λίγη κανέλλα
ξηρούς καρπούς (προαιρετικά)
1 ποτήρι του νερό ελαιόλαδο
6 ½ κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
λίγη κανέλλα
ξηρούς καρπούς (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρολίτσα ή σε ένα βαθύ τηγάνι και το αφήνουμε να κάψει αρκετά έως ότου αρχίσει να βγάζει καπνό. Αφού κάψει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς για να μη μας σβολιάσει.(σε αυτο το σημειο το βραζεται οσο σκουρο θελετε να γινει). Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη να βράσουν για πέντε λεπτά και στη συνέχεια τα ρίχνουμε στο μείγμα με το καυτό αλεύρι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αρχίσει το μείγμα να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε κουταλιά κουταλιά από το μείγμα και το βάζουμε σε μια πιατέλα. Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε όλο το μείγμα σε μια φόρμα και να το αναποδογυρίσουμε αφού κρυώσει. Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλλα. Το σερβίρουμε αφού έχει κρυώσει. Για να είναι επιτυχημένος ο χαλβάς πρέπει να ξεκολλάει από την πιατέλα.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρολίτσα ή σε ένα βαθύ τηγάνι και το αφήνουμε να κάψει αρκετά έως ότου αρχίσει να βγάζει καπνό. Αφού κάψει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς για να μη μας σβολιάσει.(σε αυτο το σημειο το βραζεται οσο σκουρο θελετε να γινει). Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη να βράσουν για πέντε λεπτά και στη συνέχεια τα ρίχνουμε στο μείγμα με το καυτό αλεύρι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αρχίσει το μείγμα να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε κουταλιά κουταλιά από το μείγμα και το βάζουμε σε μια πιατέλα. Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε όλο το μείγμα σε μια φόρμα και να το αναποδογυρίσουμε αφού κρυώσει. Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλλα. Το σερβίρουμε αφού έχει κρυώσει. Για να είναι επιτυχημένος ο χαλβάς πρέπει να ξεκολλάει από την πιατέλα.
η ιδεα;;σε 1 καταπληκτικο σαιτ ποντιακο!εδω
Με αλεύρι μόνο ε;;;;Μα είναι νόστιμος;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστούμε για την συνταγή!
ναι σας λεω!!γινεται ωραιος!!απλα καβουερντιστε λιγο παραπανω το αλευρι με το λαδι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔείξε μας κι άλλες ποντιακές συνταγές! Με κέρασαν διάφορα καλούδια πρόσφατα και δεν περίμενα τόση νοστιμιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://spider-puppeta.blogspot.gr/2012/04/blog-post_6730.html
ΑπάντησηΔιαγραφήκοιταξε εδω και τα ποντιακα πισια...αλλα θα ασχοληθω με τη ποντιακη κουζινα αυτο το καιρο!
Χωρίς σιμιγδάλι,ε; Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή! Και επειδή η ποντιακή κουζίνα είναι πολύ νόστιμη, σίγουρα και αυτός ο χαλβάς θα είναι πετυχημένος! Περιμένουμε κι άλλες ποντιακές ιδέες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ είμαι βλάχα απ' τη Θεσσαλία , αυτόν το χαλβά μας τον έκανε η μητέρα μου όταν ήμουνα παιδί τις πρώτες φθινοπωρινές μέρες τα απογεύματα όταν άρχιζαν οι βροχές & μαζευόμαστε στο σπίτι!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή